Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 1802This post:
  • 13Reads today:
  • 12Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 289Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Statistieken&records

Ik ben altijd iemand van “de cijfertjes” geweest, ook toen ik nog vrij jong was hield ik al allerlei zaken die met sport te maken hadden bij met pen en papier. Dat varieerde van de resultaten van het voetbalteam waarin ik zelf speelde tot de rondetijden van Eric Heiden en Hilbert van der Duim.

In 1996 heb ik mijn eerste Excelsheet gemaakt om hardloopgegevens te gaan bijhouden, die ik vervolgens jarenlang gebruikt heb en ook met terugwerkende kracht gevuld heb met al mijn kilometers vanaf februari 1988.

Die Excelsheet was gebaseerd op de schema’s van PK, maar in 2005 heb ik een sheet ontworpen die beter aansloot op de souplesse trainingen en het resultaat daarvan gebruik ik nu al ┬ájaren om mijn trainingen vast te leggen en HTML pagina’s te genereren.

In onderstaand plaatje een erg “basic” gegeven dat verreweg de meeste lopers zullen bijhouden, het aantal kilometers! Het plaatje is bijgewerkt t/m 06-02-2012.

UPDATE: t/m februari 2016 inmiddels…..

km-overzicht