Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 185This post:
  • 13Reads today:
  • 12Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 289Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Duurloop ZPP

Het ging vandaag niet bepaald van een leien dakje, de hartslag ging de eerste 5 minuten als een dolle op en neer (maar dat was een storing van de HSM) en de benen waren erg zwaar. Ik besloot om zonder plan te vertrekken, geen ingewikkelde opdrachten onderweg, geen versnellingen, gewoon lopen. Hetgeen ik gisteren over duurlopen schreef, alles met 12-13km/h, moest ik dus vandaag gelijk ontkrachten, ik had er gewoonweg de energie niet voor. Het enige dat ik zeker wist was dat ik snel zou eindigen, vanaf het floraplein de laatste 900m met versnellingen.

Na 1km werd ik op de Roostenlaan al ingehaald door een loper, iets wat me zelden gebeurd, en ik heb ‘m vervolgens nog heel lang voor me uit zien lopen. Ik hield me in en bleef heel rustig lopen tot aan het viaduct over de A2, daarna versnelde ik een klein beetje.. Het was lekker rustig in het bos, een mooi moment om de gedachten even de vrije loop te laten. Uiteindelijk benaderde ik de 12km/h en in het laatste deel van de training liep ik ook regelmatig harder. Toen ik richting Gijzenrooi kwam heb ik nog eens licht versneldĀ  en uiteindelijk had ik nog best een mooie eindtijd voor een duurloop van 12,2km (1.01.53). Het was eigenlijk een duurloop die heel licht progressief verliep

de statistieken op internet:

De titel van dit bericht grijpt terug op een uitspraak van Ad, die op zijn beurt weer verwijst naar Bram Wassenaar: Duurloop zonder poespas ;-)

ciao

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>