Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 184This post:
  • 14Reads today:
  • 13Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 290Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Rustig weekje met één uitschieter

De afgelopen trainingsweek begon met een nieuwjaarsreceptie i.p.v. een stevige sessie in het fitnesscenter en dito looptraining op de sintelbaan. De receptie was een stuk leuker dan de kerstborrel, dus nu was het wel de moeite waard om een training te skippen ;-). Woensdag was dus de eerste trainingsdag deze week en helaas was de sintelbaan nog niet sneeuwvrij, dus de enige mogelijkheid was om korte intervallen te doen, de 1000tjes die ik graag wilde moeten nog een weekje wachten. De oostzijde van de baan is vrijwel sneeuwvrij, dus ik heb 200tjes gedaan, voor het eerst sinds heel veel jaren zelfs 15x. Met handschoenen en muts, want ik vind het nog steeds onaangenaam koud, eind volgende week wordt het beter geloof ik.

Vrijdagochtend had ik al wat berichten uitgestuurd naar kennissen die ook op HTC trainen, om even de status van de sintelbaan door te geven en het was al snel duidelijk dat de baan er nog steeds erg winters bijlag. Dan maar een duurloopje dacht ik, maar wel met een behoorlijk tempo! Helaas kwam ik onderweg nog passages tegen met sneeuw en ijs, in totaal toch nog enkele kilometers, maar i.h.a. kon ik redelijk doorkachelen ;-) Ik keek af en toe op mijn horloge om te checken of ik  13km/h liep maar meestal vertrouwde ik op mijn intuitie en achteraf bleek dat de juiste keuze, want het gemiddelde was uiteindelijk 13,4km/h! Zonder sneeuw en ijs had het nog wat harder gekund en voor dit moment is het zeer goed qua conditie! De rest van de training was rustig, 20 min. fietsen, 45 min. kracht en 20 min. roeien.

Na zo’n explosieve training  is het zaak om weer even rustig aan te doen en daarom deed ik vanmiddag een rustige wisselduurloop, 12 kilometer a 11,5km/h met elke 5 minuten een korte versnelling a 13,5-14km/h. In de laatste kilometer nog 5 korte wat pittige tempo’s a 16km/h, dat is de laatste tijd standaard bij een duurloop, maar ook met intervaltrainingen op de de Campus doe ik het wel eens.

 

Een rustweekje met toch een snel accent ;-)

ciao

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>