Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 222This post:
  • 43Reads today:
  • 28Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 305Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Vaak te hard in het verleden

Als er één training is waarbij ik moet uitkijken dat ik niet te hard ga en vervelende pijntjes oploop dan zijn het wel de 400 meter intervallen. In een grijs verleden deed ik nog wel eens 12 tot 15 herhalingen, maar de laatste 10 jaar ga ik vaak niet verder dan 6×400 aangevuld met een serie 10×100 o.i.d. In 2007 kreeg ik te maken met permanente liesklachten, vooral de aanhechtingen van de pezen in de lies, maar de pijn manifesteerde zich vooral tussen de trainingen, niet tijdens. Ik hield toen al enkele jaren mijn blog met trainingsverslagen bij en door grondig terug te lezen kwam ik er achter dat de allereerste klachten ontstaan waren na trainingen met 10×400 die voor mijn niveau gewoon te hard gingen, niet bepaald op souplesse, terwijl mijn blog destijds toch ook al die naam droeg ;-) (souplesse.weblog.nl). Bij andere intervaltrainingen in die beginjaren, 200tjes, 1000tjes of 2000tjes had ik die pijntjes na afloop van de training niet, maar die gingen dan ook in het juiste tempo.

Gisteren besloot ik om 400tjes  te doen en terugkijkend in mijn logboek zie ik dat 25-11-2016 de laatste keer was, toch typisch dat die training zonder dat ik er bewust op stuur vaak vervalt ten faveure van een pyramidetraining of iets anders. Mijn loopmaat was niet erg enthousiast over deze keuze, die moet nog een beetje in vorm komen na de kerstvakantie ;-) . Het was wederom waterkoud, onaangenaam weer en mijn handschoentjes lagen helaas nog thuis in de kast. Omdat de baan er redelijk nat bij lag, soms plassen over de hele breedte, besloten we om de start en finish van de 400tjes iets te verschuiven, tussen 200 en 600m was het goed te doen, alleen uitkijken in de bochten die nat en glad waren. De eerste 400m ging wat stroef maar achteraf was dat het juiste souplesse-tempo toen ik eenmaal warmgelopen was, herhalingen 2 t/m 5 waren iets te snel. Tussen 1.36 en 1.40 per 400 meter past het best bij mijn huidige niveau denk ik, dan is 8 of evt. 10 herhalingen geen enkel probleem. De hartslag bleef grotendeels ook netjes onder de 170:

Na 20 minuten cooling down op de fiets en 40 minuten krachttraining voor schouders en rug heb ik op de roeimachine ook weer eens een intervaltraining gedaan: 8x200p200. De eerste 200 ging nog relatief rustig maar het eindigde ouderwets hard, met name de laatste snelle 200 meter. De roei-sessie was overigens afgelopen bij 20 minuten, ik vergat de registratie te stoppen

Ik denk dat ik morgen hetzelfde ga doen als vorige week zondag, ‘n uurtje a 13km/h of harder, daar heb ik zin in !!

ciao

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>