Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 183This post:
  • 12Reads today:
  • 11Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 288Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Mislukt experiment, wel goed getraind

Afgelopen week kwam ik in het het fitnesscenter Ironman Harm tegen, die ik ‘s ochtends al via facebook gefeliciteerd had maar nu in levende lijve een hand kon geven. We praten regelmatig over training en hij stelde mij een interessante vraag, eentje waarbij ik zelf nog niet had stil gestaan. Vorige week zondag deed ik een wisselduurloop van 12km in ‘n uur en wat seconden, maar met een gemiddelde hartslag van 161, erg hoog bij die snelheid… Ik moest er even over nadenken, maar mijn verklaring¬† was dat ik elke 5 minuten 30 seconden behoorlijk versnel en dat dat de HF dan in de herstelperiode ook nog redelijk hoog is, waardoor het gemiddelde hoog is.

Vanmiddag besloot ik om uit te testen hoe de hartslag zich gedraagt bij een constante snelheid van 12km/h, ik had alleen voor de laatste kilometer wat versnellingen in gedachten. Ik heb even gewacht met trainen tot middelste zoon terug was van zijn training en die berichtte dat ze alleen over fietspaadjes gelopen hadden, de bospaadjes waren nog niet echt beloopbaar. Ik besloot om mijn vaste zondagroute te doen maar i.p.v. het pad van Ad gewoon het fietspad te nemen.  Na 500m zag ik hartslag 154 en snelheid 12,7km/h, dat was eigenlijk niet de bedoeling maar mijn benen hadden de regie overgenomen ;-) Even later 13,1km/h en ik liet het maar gebeuren, ik voelde me er prima bij. Langs de A2 heb ik wel voortdurend op asfalt gelopen, aan weerszijden van het fietspad lag nog teveel sneeuw/ijsprut, maar toen ik de A2 was overgestoken bleek het fietspad naar de hoogspanningsmasten nog niet echt schoon te zijn, maar wel genoeg dooi om stevig te kunnen doorlopen.

Op beide viaducten, A2 en A67, heb ik een korte pauze gehad om even de kuiten te rekken en de bril te poetsen, blijft lastig dat ding op mijn neus ;-) Tussen 4,5 en pakweg 7,5km heb ik door de natte prut gelopen, daarna was het schoon asfalt en hoewel ik niet voluit liep was dit toch een serieuze inspanning, ik had het bijna genoteerd als “testloop”, maar is de boeken ingegaan als duurloop.¬† Wat ik wilde aantonen, bij 12km/h hoort een lage hartslag, is dus niet gelukt, wat ik wel heb laten zien is dat bij een hartslag van 160+ een hogere snelheid hoort ;-) Maar de vorm is is nog niet wat het zou moeten zijn want bij een hartslag tegen de 170 moet ik 14km/h kunnen lopen i.p.v. 13km/h. Ik heb de duurloop ook heel precies op afstandmeten.nl nagemeten en daar heb ik eigenlijk meer vertrouwen in dan de GPS van Polar, 11.93km in 54.59 = 13,01km/h, en daar ben ik best blij mee ;-)

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>