Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 148This post:
  • 11Reads today:
  • 11Visitors today:
  • 17Visitors yesterday:
  • 446Visitors per month:
  • 18Visitors per day:

Aangepaste training

Ik had vanochtend nog het idee om tegen de avond samen met m’n trainingsmaat te lopen, maar die bleek andere plannen te hebben, dus ben ik vandaag op tijd naar de Campus vertrokken om bij daglicht te kunnen lopen.   Op de fiets had ik plannen voor een stevige tempoduurloop op het rondje van 8.35km door het Waalrese bos, maar toen ik me realiseerde dat bepaalde bospaden er wellicht slecht beloopbaar bij zouden liggen, besloot ik om gewoon op de sintelbaan te trainen. Tijdens het warmlopen kwam ik er achter dat een groot gedeelte van de sintelbaan ook niet echt bruikbaar was voor snelle tempo’s, aan de schaduwkant van de baan was er een wit laagje dat nog best hard bevroren was. Gelukkig was de “zonzijde” goed beloopbaar en daar heb ik toen maar 200tjes gelopen, om precies te zijn 10×200 en 5×100. De 200tjes gingen meestal in 43-44 seconden en de 100tjes in 21-22s, de rode lijn in de grafiek is de hartslag, de groene de pasfrequentie en die laatste kwam zelfs even boven de 200 tijdens de 100tjes. Dat is voor mijn doen een erg hoge frequentie, meestal bij lagere snelheden tussen 170 en 180.

Direct na het lopen heb ik 30 minuten op de hometrainer gefietst en na 10 minuten rustig peddelen besloot ik om te gaan intervallen , het werd uiteindelijk 15x 30″p30″ ofwel 30 seconden heel hard, 45 a 50km/h, met 30 seconden relatieve rust a 30km/h. Dit alles bij lage weerstand zodat het alleen maar een kwestie is van hard trappen, niet zozeer van kracht ;-) De hartslag fluctueerde nauwelijks, ik was tijdens het fietsen al benieuwd naar het grafiekje ;-)

Het bewijst maar weer dat met fietsen de hartslag veel minder hoog komt dan met lopen, ik heb me echt 15×30 seconden helemaal uit de naad getrapt, meer dan dan 120 RPM en vaak tegen de 50km/h ;-) Een kledingswissel was toen echt noodzakelijk, alles zeiknat, en een eierkoek als brandstof was ook erg welkom. Omdat ik van de week al alle spiergroepen getraind had, beperkte ik de krachttraining tot de de 3 standaardapparaten (buik/rug) en een paar dumbel oefeningen die ik al een tijdje niet gedaan had. Voor de hartslag bleek dat een extra stimulans, die steeg behoorlijk bij deze 3 oefeningen! zie het rechtergedeelte van de grafiek, zelfs tot 150, ongekend tijdens krachttraining! Voor details zie de pagina met filmpjes, daar staan twee van deze oefeningen ook bij, zie HIER, squat-pressup en biceps-shoulders

 

Dat was in vogelvlucht de training van vandaag, gisteren heb ik vooral relaxt getraind, 20 minuten fietsen, 30 minuten kracht en 20 minuten roeien, geen gekke dingen gedaan verder ;-)

ciao

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>