Lopen en fitness “gescheiden”

Alvorens ik op de titel van dit bericht inga eerst even wat anders: Voor het eerst in mijn leven heb ik in een jaar tijd vrijwel wekelijks op de weegschaal gestaan, 50 keer om precies te zijn en steeds op dezelfde weegschaal, zelfde dag van de week, bij benadering hetzelfde tijdstip en altijd onder dezelfde omstandigheden: Net wakker, nuchter en meestal naakt. In december 2015 heb ik me voorgenomen om iets te gaan doen aan mijn gewicht, voor wat achtergrondinformatie zie HIER. Ik ben eigenlijk heel verbaasd dat ik op twee weken na iedere zaterdag op die weegschaal heb gestaan, ik ben het slechts één keer vergeten en de tweede keer zaten we in Italie en had ik mijn weegschaal niet bij de hand. Ik heb er een tijdje terug al wat over geschreven maar nu is het jaarplaatje compleet, ruim 9 kilo er af!! Erg jammer van die  twee maanden noodgedwongen rust van eind augustus tot eind oktober…. Ik had stiekem gehoopt toch nog boven de 10kg gewichtsverlies uit te komen, maar die mijlpaal komt gewoon een paar weken later 😉

Ik heb net even de de waarden van 2015 teruggekeken, toen trouwens ook al 35 keer op de weegschaal, in dat jaar was dus het absolute dieptepunt, tegen de 90 kilo, waar ik me eerlijk gezegd best voor schaamde. Ik zal waarschijnlijk nooit meer terugkomen op mijn oude gewicht van voor april 2011, 68kg, daar heb ik inmiddels te veel (spier)massa voor. Ik wil de krachttraining voor het bovenlichaam blijven doen dus die paar kilo’s extra zullen altijd blijven, het streven is dan ook niet 68 maar ongeveer 72-74 kilo. Een bijkomend effect zou kunnen zijn, maar misschien is dat wishfull thinking dat ik mijn periode met voetblessures eindelijk kan afsluiten. Drie blessures vanaf jan. 2014 die, denk ik, mede veroorzaakt werden door 15-20 kilo extra ballast.

Maar goed, nu over de huidige trainingsweek: Gisteren had ik niet zo’n zin om naar de Campus te gaan en besloot van huis uit een looptraining te doen en overige “normale”activiteiten op maandag, zoals daar zijn 20 min. fietsen, 30 min. krachttraining en 20 min. roeien, te skippen. Ik heb deze week nog vakantie dus ik zorg voor het avondeten en had dat vandaag dusdanig op tijd gepland dat ik om 18u in het fitnesscenter kon zijn en daar heb ik de al genoemde aktiviteiten ontplooid tussen 18u en 20u. Tegelijkertijd is het idee geboren om dit elke dinsdag en donderdag te gaan doen, zodat ik in principe 5 dagen per week op de Campus sport: Ma, wo, vr vanuit werk, di, do eerst naar huis eten en dan naar HTC. Nog eens goed over nadenken 😉

Gisteren besloot ik in het schuttersbos te gaan trainen en in het rondje dat ik daar vaak loop, ongeveer 4.5km, past ongeveer 11×45″p1’30”, ofwel een soort van 11×200 op souplesse. In het bos is het nadeel dat je een training nooit exact kunt uitvoeren, altijd wandelaars en honden die zaken verstoren, of gewoon lastige paadjes waar je geen 17km/h moet/kunt lopen. Maar het voordeel is dat je in het bos bent 😉 😉 van oudsher een van mijn favoriete omgevingen. Het plaatje van de training, 11 piekjes in het bos en nog 4 kortere op weg naar huis vanaf het Floraplein:

Over de training in het fitnesscenter vandaag is niet veel te melden, 20 minuten fietsen ging redelijk op het gemak, tijdens de krachttraining heb ik wat extra dingen gedaan t.o.v. normaal: 3 apparaten en 8 oefeningen met dumbels, en roeien was progressief tot 4km, daarna cooling down. Onderstaand de hartslaggrafieken van krachttraining en roeien, waarbij goed te zien is dat krachttraining voor hart en longen heel weinig voorstelt, het roeien is “a different cook”, dat kun je zo zwaar maken als je zelf wilt, maar testen uit het verleden hebben uitgewezen dat je net als bij fietsen niet aan de HFmax van het lopen komt

Morgen 1000tjes!!

ciao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *