Subdoel 2016

Mijn hoofddoel in 2016 was, nadat ik het laatste kwartaal van 2015 op een gemiddelde van 50-60km/maand zat, om dit in 2016 langzaam uit te bouwen en daarbij vooral heel te blijven. In 2015 liep ik in totaal 340km en dat was natuurlijk bedroevend laag, uit frustratie heb ik dat jaar vooral veel en hard op de hometrainer gefietst. Het lopen in 2016 is tot nu toe redelijk gelukt maar er blijven probleempjes op de loer liggen. In augustus was er tijdelijk een kink in de kabel door een ongelukje, twee maanden noodgedwongen rust, en dat heeft behalve mijn humeur vooral mijn subdoel van 2016 beinvloed; Ik wilde afvallen, hoeveel precies vond ik niet zo belangrijk, als ik maar weer in de spiegel kan kijken zonder een buik te zien 😉

Twee maanden nietsdoen leverde op het dieptepunt 4kg extra op, maar vanochtend zat ik weer exact op het niveau (77,0kg) van 20 augustus, ‘n dag voordat ik tijdelijk ‘t zicht in het rechteroog verloor. ‘n Week daarvoor was het nog net iets lager met 76,7, ik was dus goed op weg ondanks drie weken zomervakantie, maar helaas stagneerde het twee maanden. Op dit moment sport ik ruim 7 uur per week, aangevuld met een half uur wandelen (6km/h) elke werkdag. Het woonwerk verkeer gaat al ruim 2 jaar op een E-bike, maar door zelf flink mee te trappen krijg ik de hartslag boven de 100 en verstook ik daarmee ook nog wat calorieën, plusminus 5 uur per week. Eten doe ik niet zoveel, snoepen vrijwel niet, alleen dat bier…;-) Ik hoop 2017 te beginnen met ongeveer 10kg minder dan 1-1-2016.

Heel deze gewichtsproblematiek van de afgelopen 5 jaar had ik kunnen voorkomen door gewoon stug door te roken, vroeger kwam ik zelfs in lange inactieve periodes geen gram aan. Maarja, ik hoop nu wel iets gezonder ouder te worden. De trigger om in 2011 te stoppen met roken was een gesprek met een voormalige klasgenote, tegenwoordig huisarts, tijdens een reunie van de basisschool. 45 jaar was volgens haar een kritieke leeftijd waarop (zware) rokers allerlei rookgerelateerde kwaaltjes beginnen te ontwikkelen, twee maanden na de reunie werd ik 45 en twee dagen na mijn verjaardag begon ik aan de nicotine kauwgom. Onderstaand een plaatje vanaf april 2011, het moment van stoppen en tevens het moment dat ik dacht: ik moet mijn gewicht in de gaten gaan houden. De bijna 30 jaar daarvoor was deze grafiek een vrijwel rechte lijn, 68 of 69 kilo. In die tijd kreeg ik vaak te horen dat ik te mager was, niet gezond etc, maar ik was zelden of nooit ziek, en in feite had ik het figuur (1.90m, plm 70kg) dat enkele NL topatleten ook hadden, bv. de recordhouders op de marathon en de steeple, alleen had ik hun talent niet 😉

ciao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *