Week 48: geeindigd met onverwachte wending en een goeie wisselduurloop

Het is goed dat er dankzij pakjesavond (niet getraind gisteren) een wat rustiger weekje aankwam want langzaam beginnen de kilometers toch richting de 40 te kruipen, en misschien laat ik in week 51 nog wel een training schieten ten faveure van een kerstborrel, hoewel daar vooral management komt, nog even over nadenken ;-). Ook met roeien was het een tamelijk fanatiek weekje, maar fietsen doe ik tegenwoordig alleen nog als warming-up of cooling-down: Hard rondtrappen met een licht verzet, bijna 20km in drie sessies.

Vrijdagmiddag trainde ik samen met Theo op de sintelbaan en al in de aanloop naar de baan toe liep ik zeer moeizaam en ook mijn loopmaat klaagde wat, het ging allemaal niet soepel met de oude mannen, samen inmiddels ruim boven de 100. Ik had twee opties in gedachten: 400tjes net als de voorgaande twee weken, of een pyramidetraining (100-200-300-400-500-400-300-200-100) en terwijl we op de baan nog een rondje warmliepen en tevergeefs onze stijve spieren wat trachtten te rekken en strekken, overlegden we kort over de trainingskeuze, het werd de pyramide.

De kern van de training begon moeizaam, 100m in 21, 100 dribbelen, 200m in 46 met 200 dribbelen, daarna leek er iets te veranderen, hoewel het nog steeds niet soepel ging. De 300m in 1’10″en de 400m in 1’32, qua tijden leek dat alweer ergens op maar pas echt “los” was ik bij de 500m, ik dreigde zelfs Theo op achterstand te lopen en dat is bij korte intervallen nog nooit gebeurd. Ik doe deze training pas sinds dit voorjaar maar er is al een soort traditie ontstaan, namelijk dat de “terugweg” (400-300 etc) sneller gaat dan de heenweg en aangezien Theo nu ook echt lekker begon te lopen ging het relatief hard. Lang geleden dat ik een 400tje in 1’28” liep en ook de 300-200-100 gingen rap, en zodoende kwam er totaal onverwacht een snel einde aan deze training. Na bijna 1.5km uitlopen heb ik nog 20 minuten op de hometrainer de benen losgetrapt. Na een relatief lichte krachttraining nog 20 minuten redelijk doorgeroeid, hetgeen ik deze week drie keer gedaan heb, er is niet gelummeld op de roeimachine ;-). In het plaatje alle soortgelijke pyramide trainingen in 2016, ik heb deze trainingsvorm nog niet zo vaak gedaan, maar vind het eigenlijk wel leuker dan 400tjes.

 

Zondag besloot ik om een andere route te volgen dan de voorgaande weken, ik wilde zo min mogelijk asfalt en in het schuttersbos kan ik dat tot een minimum beperken. Twee keer 900m naar en van het floraplein en twee stukjes Heezerweg bij het woonwagenkamp, in totaal nog geen 2km asfalt op een route van 12.9km. De reden voor deze keuze is dat ik mijn voeten wil sparen want ondanks dat ik er erg vroeg bij was om nieuwe zooltjes te laten maken, ik had pas 1 week wat irritatie, heb ik toch nog wat last van mijn grote teen. Het werd een wisselduurloop met elke 5 minuten een lichte versnelling, meestal tussen 14 en 15km/h, die in het algemeen licht progressief werd gelopen. Halverwege klokte ik 35’12”, de tweede helft ging in 33’09”. De laatste versnelling van 30 seconden vond nog plaats in het bos, maar vanaf het floraplein heb ik nog 5 korte versnellingen gedaan (20 sec, dribbel 40 sec) en die gingen wat harder, 16-17km/h. In het schuttersbos heb ik onderstaand rondje van bijna 4.5km twee keer gelopen, de aanloop er naar toe is 1.95km

Binnenkort weet ik via mijn nieuwe sinterklaas speeltje of al die aannames die ik onderweg doe wel echt kloppen: versnelling van 14, 15, 16, 17km/h etcetera 😉 Ik heb sinds gisteren een Polar M400 en heb er vandaag alleen mee gewandeld, morgen 1000tjes

ciao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *