Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 123This post:
  • 43Reads today:
  • 28Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 305Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

“Mag het licht uit?”

Als je al 26 jaar een relatie hebt met een fan van de Dijk, klinkt deze titel zeer bekend in de oren, maar ik had de vraag liever andersom gesteld tijdens de training van gisteren. Dit wordt/is de eerste week dat ik weer fulltime werk en dientengevolge kan ik meestal pas in de schemering trainen, ik vertrok pas tegen 17u voor een looptraining. Op de fiets van kantoor (flight forum) naar de high tech campus vond ik het bijzonder koud en ik geef toe dat ik even in het fitnesscenter heb staan treuzelen alvorens buiten te gaan lopen, ik kwam een collega tegen dus dat praatje werd wat opgerekt. Lange tight en twee dunne laagjes op de romp, mouwen één dunne laag en geen handschoenen, dat moest genoeg zijn voor deze korte training. Tevens schoenen met behoorlijk wat kilometers op de teller (1100) maar dat doe ik meestal bij de korte trainingen op relatief zachte ondergrond, voor de 1000tjes morgen en de duurloop in het weekend neem ik i.h.a. de nieuwste schoenen die ik heb.

Tijdens het warmlopen begon ik meteen met wat lichte versnellingen om sneller warm te worden en na 1.38km in ‘7’38″stond ik aan het startpunt van de 200-tjes. Er werd getennist aan de noordzijde van de baan en daar waren de grote lichtmasten aan. Ik loop 200tjes op de lange zijde van de baan van zuid naar noord, de eerste 100m wat schemerig en vervolgens steeds lichter naarmate ik de tennisbaan naderde. Een meisje van een jaar 10, dik ingepakt, was aan het oefenen met haar trainer(vader?), en dat tennis-tweetal heb ik al vaker gespot. De 200tjes liepen goed, hoewel ik de tijden niet kon lezen op de display, maar ik had het vermoeden dat het in 45 seconden ging. Ik was redelijk gefocust op mijn eigen training en had niet zo goed op de beide tennissers gelet, maar na 7 herhalingen ging ineens het grote licht uit, wat overblijft zijn een aantal lantaarnpaaltjes rond driekwart van het voetbalveld, maar net niet aan de kant waar ik liep. Ik besloot de 10 herhalingen toch vol te maken, maar bij deze snelheid vind ik een beetje zicht wel belangrijk, het ging voorzichtig. Aan de overzijde van de baan was meer licht en daar heb ik nog een serie van 5×100 gelopen, rustig aan, maar langzamerhand begon de kou wat door te dringen in mijn lijf (en handen). Zweten doe ik bij elke temperatuur en sinds ik brildragend ben, veeg ik met mijn mouwen regelmatig mijn voorhoofd af zodat de zweetdruppels niet over mijn bril lopen. Langzamerhand worden die mouwen dus zeiknat en met een koude wind ook de onderarmen.

Het uitlopen heb ik beperkt tot ruim 1km en de cooling down verder afgemaakt in het warme fitnesscenter op de hometrainer, 6,3km in 15 minuten. Toen ik met mijn (lichte) krachtraining bezig was startte er een buikspierkwartiertje, maar ik heb gespijbeld, ondanks de aankondiging van vorige week, ik wil eerst volledig klachtenvrij zijn wat betreft de rug. Tijdens de afsluitende 20 minuten roeien kreeg ik in de tweede helft de geest, 2180m + 2305m. Van de totale training was ik behoorlijk moe, vooral de kou tijdens het lopen vreet energie, slaapliedje om op tijd naar bed te gaan:

ciao

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>