Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 159This post:
  • 43Reads today:
  • 28Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 305Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

1000tjes “echt” op souplesse

Vorige week voelde ik voor het eerst wat irritatie in het gewricht van de grote teen en ik besloot om deze keer eens snel te handelen i.p.v. te wachten tot ik niet meer kan lopen zonder pijn. Vanmiddag bij de podoloog bij Sportmax geweest om wat drukmetingen te doen en volgende week kan ik nieuwe zooltjes afhalen, uit ervaring weet ik dat ik dan weer 1 a 2 jaar vooruit kan zonder teenklachten. Interessant was om de drukmetingen door de jaren heen te zien, ik kom al sinds 2007 bij sportmax, dus er zitten de nodige gegevens van mij in het systeem. Podoloog Karel verwoordde het als volgt: “Je voeten worden “rustiger””, vrijwel geen drukpunten meer”. Ik werk deze week nog parttime, 6u/dag, dus ondanks het sportmax bezoek tussendoor kon ik toch redelijk op tijd in het fitnesscenter zijn, ik was er tegen 16u en had afgesproken met Theo om samen op de baan te trainen.

Ik had wat tijd over en besloot alvast een stukje te fietsen als warming up totdat Theo zou arriveren. Na 6km in rustig tempo vond ik het welletjes en om 16.35u vertrokken we vanuit het fitnesscenter. Prima loopweertje, korte broek zelfs, maar wel shirt (Falke, zo’n stretchding) met lange mouwen en newline bodywarmer, het beste kledingstuk dat ik de laatste jaren gekocht heb. Mijn loopmaat heeft er sinds de zomer nog niet veel trainingen opzitten dus ik merkte dat hij wat opzag tegen de geplande 1000tjes, normaliter vraagt hij zelden of intervallen rustig aan kunnen ;-) Met de goeie¬† training van vorige week in gedachten, met tijden tussen 4.25 en 4.30, kon ik hem geruststellen dat het niet hard zou gaan. In de eerste herhaling had ik een probleem, ik kon de tussentijden niet lezen, volgende keer moet de leesbril ook mee ;-) Ik dacht dat we best vlot doorliepen maar 4.36 was het resultaat, slechts een fractie boven de 13km/h! In de volgende herhalingen klokte Theo ook mee en liepen we twee keer een negatieve split: 4.29 (2.17 + 2.12) en 4.28 (2.17 + 2.11) en dat deed ik bewust. Het liep zo makkelijk dat ik de laatste 200-250 meter wat versnelde, maar wel zodanig dat het geen werken werd, gewoon soepel rollen. In de laatste herhaling liepen we weer 4.28, maar nu vlak, 2x 2.14 en daarna hebben we nog ‘n keer 800m gedribbeld. Tijdens dat dribbelen hebben we nog de eerste herhaling proberen te evalueren, zeker achteraf bezien hadden we allebei het gevoel dat we voor die 4.36 dezelfde inspanning leverden als bij de laatste drie keer 1000, we kwamen niet tot een verklaring. Na een minimaal stukje uitlopen, 775m in rechte lijn naar het fitnesscenter, heb ik nog 6km op de hometrainer aan cooling-down gedaan.

Met de krachttraining moet ik wat beter op techniek letten, ik kreeg wat opbouwende kritiek over mijn deadlifts en die moet ik in acht nemen, zeker gezien de huidige rugklachten. De apparaten heb ik weer links laten liggen, slechts drie oefeningen (Big3) met dumbels gedaan, afgesloten met 4.3km roeien in 20 minuten.

Het beste gevoel van de dag kwam van de 1000tjes, de laatste drie tijden waren vergelijkbaar met de 1000tjes van vorige week, maar het ging zoveel makkelijker!!

ciao

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>