Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 69This post:
  • 12Reads today:
  • 11Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 288Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Stapje vooruit

Zoals al aangekondigd wordt dit een week met souplesse-intervallen, maar tijdens het warmlopen vanmiddag om kwart over drie zonk de moed wel een beetje in de schoenen, of beter gezegd, er zat een lading lood in mijn zolen ;-) Knieheffen leek ook een onmogelijke opdracht dus al sloffend bereikte ik de sintelbaan na 775m over de strip vanuit het fitnesscenter. Na wat rekoefeningen ging het al iets beter en een rondje over de baan (682m) verliep al wat soepeler. Ik had geen zin om langer warm te lopen, was ook niet nodig want het was ondanks de stevige wind best aangenaam, ikĀ  liep zelfs weer in korte broek. Dus na een kleine anderhalve kilometer vertrok ik met somber gemoed voor mijn eerste 1000tje ;-)

Jarenlang heb ik trainingen gedaan met 5x1000p800, dat had vnl. te maken met totale trainingstijd. Theo en ik hebben heel veel tijdens lunchpauzes getraind en 5×1000 met die lange pauzes konden we net in een uurtje afwerken. Nog langer geleden met de schema’s van PK uit Dodewaard deed ik vaak 6×1000 (p200 of p400) of 8×1000. In de paar weken dat ik nu bezig ben om de conditie weer op te bouwen heb ik begin november ‘n keer 3×1000 gelopen, dat ging redelijk, maar na de verkoudheid van vorige week leek de conditie een terugslag te hebben gehad, dus ik ging vandaag uit van een “langzame” 3×1000. Streeftijden tussen 4.25 en 4.30 leek me wel toepasselijk, ik moet eens af van het idee dat het weer gelijk in 4.17 of nog iets sneller “moet”, dat komt misschien weer ooit als ik goed in vorm ben.

Ik wilde de eerste herhaling heel rustig beginnen en met 2.13 op 500m lukte dat aardig, zoals altijd had ik wat verval en kwam uit op 4.29, nog net binnen de zelf gestelde grens van 4.30. Het was niet makkelijk, maar in de tweede herhaling ging het beter, 2.10 halverwege en “finish” in 4.25. De derde 1000 ging in 4.27 (2.11 op 500m) en toen ik vervolgens 800m dribbelde kreeg steeds sterker het idee de overhand om niet te gaan uitlopen , maar nog een vierde herhaling toe te voegen, een idee dat ik bij de start van deze training absoluut had afgewezen. Af en toe moet je gewoon niet al te voorzichtig zijn bleek maar weer, want de 4e 1000 verliep probleemloos met 2.10 als tussentijd en 4.25 als eindtijd. Als ik iets beter in vorm kom wordt dat verval in de tweede helft minder, maar dat duurt nog even. Na deze 4×1000 nog 40w-800dr-40w en wat rekoefeningen, het uitlopen heb ik beperkt tot de terugweg naar het fitnesscenter (775m) waar ik de coolingdown heb afgemaakt op de hometrainer, 5km trappen met licht verzet.

Als krachttraining heb ik de BIG3 met dumbels gedaan, bankdrukken en squatten met 2x13kg en deadlift met 2x16kg, vervolgens drie apparaten voor rug en buik, waarvan ik nog steeds niet gegoogeld heb of ze daadwerkelijk nut hebben, ga ik vanavond nog doen ;-) De training wordt al weken afgesloten met 20 minuten roeien, niet eerder kwam ik boven de 4.5km, nu maar liefst 10m. Ik merk dat de roeiconditie behoorlijk is afgenomen, wat ik een half jaar geleden kon moet nu echt weer langzaam opgebouwd worden, dat geldt trouwens ook wel voor krachttraining ;-).

Vrijdag 400tjes???

 

ciao

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>