Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 91This post:
  • 14Reads today:
  • 13Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 290Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Souplesseweekje?

Waarschijnlijk wordt het een week van louter souplesse-intervallen, want ik zal waarschijnlijk geen duurloop samen met Theo doen vrijdag. Ik werk deze week 6u/dag, voor het eerst weer op kantoor,  en op maandag woensdag en vrijdag vertrek ik daarna meteen naar HTC zodat ik al om 15u aan het trainen ben. Misschien als Theo vrijdag vroeg is kunnen we nog een keer samen trainen, maar een bijkomend probleem de komende tijd is dat ons gezamenlijke duurloopparcours voor een groot deel onverlicht is. Morgen wordt het in ieder geval zeker een souplesse training (1000tjes), gevolgd door fietsen , krachttraining en roeien.

Gisteren was het weer zo’n training dat het behalve koud ook nat was, hetgeen de laatste tijd gebruikelijk is. Dat wordt morgen trouwens anders want vanaf vanmiddag is het aan het opwarmen, morgen bijna lente-temperatuur! Ik liep in de regen en omdat ik korte intervallen deed was ik vrij snel opgewarmd, voorwaarde is wel dat er stevig gedribbeld moet worden tussen de tempo’s. Ik had 1.38km warmgelopen en dat was blijkbaar niet genoeg, want pas in de derde herhaling kwam ik in een steady state terecht wat betreft snelheid, zie het plaatje

Ik had wat last van mijn voeten, rondom de enkels met name, maar dat had ik zondag ook al, ik besloot het te negeren voorlopig. Na een serie van 10×200 vond ik het genoeg maar deed wel nog 5×100, altijd leuk als afsluiting. Drie keer op gras, twee keer op sintels, zie het verschil in tijden ;-) Als cooling down ben ik rechtstreeks teruggelopen naar het fitnesscenter, 775 meter, gevolgd door 5km op de hometrainer.

Vervolgens nog een klein uur bezig geweest met krachttraining en roeien, qua kracht ben ik langzaam aan het opbouwen, roeien blijft voorlopig 3x per week 20 minuten,

ciao

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>