Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

 • 245This post:
 • 12Reads today:
 • 11Visitors today:
 • 34Visitors yesterday:
 • 288Visitors per month:
 • 20Visitors per day:

Marathontraining ;-)

Ik was vanmiddag om 14.45 op de high tech campus , rond 19.45u fietste ik weer naar huis en het voornaamste doel was trainen, qua tijdsduur kun je dus wel spreken van ‘n marathon ;-) Vanochtend werkte ik thuis zoals de laatste tijd gebruikelijk (parttime ziektewet ivm oog) en aangezien ik geen grote ontbijter ben had ik al vrij vroeg trek in lunch. Voor 12u had ik al twee hollandse nieuwe gescoord op de vrijdagmarkt 150m verderop op het kerkplein en daarom voorzag ik een hongerklop tijdens de training later op de middag. Om dat voor te zijn besloot ik net voor sluitingstijd (15u) van Subway  op de Campus te zijn zodat ik nog een lekker broodje kon eten, Italian spicy is een aanrader. Zodoende was ik veel te vroeg voor de trainingsafspraak met Theo en heb als voorafje maar alvast een half uur op de hometrainer de benen wat losgetrapt, 10km in 27 minuten om precies te zijn, tempo ging dus nergens over..

Precies conform afspraak kwam Theo om 15.59.xx u het fitnesscenter binnenwandelen en daarna zijn we vrij snel vertrokken voor een duurloopje richting Waalre. Theo had een paar weken heel weinig gedaan maar vertrok in redelijk rap tempo, wat ik wel kon bijbenen, maar ik vroeg me af of hij zichzelf niet wat overschatte ;-) Na de eerste kilometer houden we altijd een korte pauze om nog wat te rekken, voornamelijk voor mijn stramme spieren want Theo heeft dat eigenlijk niet nodig. Daarna ging alles in zeer relaxt tempo en ik moet zeggen dat ik daar wel blij mee was want de benen voelden moe. De bospaden in Waalre lagen er wederom goed bij, heerlijk om daar te lopen, helaas geen spannende dingen gezien zoals vermeende drugstransporten (onze fantasie slaat wel eens op hol). We hebben zelfs helemaal niets gezien, ‘t leek wel uitgestorven , ook op het normaal drukke  fietspad terug naar de Campus (willem van Hornelaan). Qua daglicht wordt het de komende weken steeds lastiger om door het bos te lopen, misschien moet ik eens gaan nadenken over alternatieve routes.

Het duurloopje was 8.35km in ruim 43 minuten en als coolingdown ben ik weer op de hometrainer gestapt. meestal doe ik dan 5km, maar toen ik ongemerkt door die grens heen was gefietst heb ik er maar 10km van gemaakt in ruim 22 minuten. Na wat vocht en vast voedsel aanvullen ben ik verder gegaan met een lichte krachttraining van plm. een half uur, geen BIG3 deze keer maar wat simpele oefeningen met apparaten en dumbels, 7 stuks. Ik was inmiddels best moe, maar hé, een stukje roeien kan altijd, levert hooguit wat verzuring in de armen op en als het echt hard gaat ook heel erg in de hamstrings en bilspieren. Maar het hoeft voorlopig niet hard, gewoon 20 minuten in duurtempo, en dat leverde 4348 meter op wat voor het weektotaal resulteert in 12,86km in precies één uur. En toen mocht ik van mezelf naar huis om een Brand biertje open te trekken;-)

Om op de titel van dit bericht terug te komen: Ik heb nog steeds in mijn hoofd dat ik ooit nog een marathon wil lopen, ondanks de gestrande/gefrustreerde voorbereiding in 2011. Ik wil, nu het nog kan, de totale faalmarathon van 1996 ‘n keer wegpoetsen, zie HIER voor het verslag, helemaal omlaag scrollen ;-) Ik ben daarom aan het nadenken over een geheel eigen interpretatie van het veelbesproken sportrusten schema (14km duurloop hoera!)

ciao

2 comments to Marathontraining ;-)

 • Mynko

  Alles goed maar geen sportrusten Ton, dat wordt hem echt niet.
  Je wilt hem nog één keer doen denk ik, die vermaledijde marathon. Doe het dan goed met een degelijke voorbereiding.

 • admin

  Mynko, ik zou ook een aantal extra dingen doen zoals enkele halve marathons en minstens één 30km in Marathontempo

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>