Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 139This post:
  • 14Reads today:
  • 13Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 290Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Week 43, eerste intervaltraining!

Na de drie trainingen van vorige week moest ik me deze week inhouden om niet gelijk naar 4 trainingen  te gaan. Het ging erg goed vorige week maar het lijkt me verstandig om even pas op de plaats te maken, dus in week 43 ook 3 trainingen.  De week begon met twee rustdagen en op woensdag ging ik voor het eerst naar de high tech campus om te lopen, fietsen, roeien en krachttraining.

Voor het eerst sinds een aantal maanden liep ik een rondje via de Dommel en het Waalrese bos, qua snelheid licht progressief. De echte vorm is er nog niet, maar ik kan mezelf wel wel pushen om het laatste stuk steeds harder te lopen, hoewel dat nu nog bij 13-14km/h begrensd is ;-) Als cooling down 5km fietsen op de hometrainer en daarna een lichte krachttraining met 7 oefeningen (3 apparaten en 4 x dumbel). Als afsluiting 4km roeien in 20 minuten, in een lekker relaxt tempo.

Vrijdag kwam ik op de campus verschillende bekenden tegen, een stukje warmlopem samen met Jan N., vader van een trainingsmaatje van onze Chiel. Die ging eigenlijk veel te hard voor mij dus na 1km liet ik hem gaan en kwam ik even later Jos B. tegen, die een aantal 200tjes samen met mij liep. Dankzij Jos liep ik iets harder dan ik eigenlijk gepland had, maar ik heb geen moment geforceerd. Rond de 16km/h was een prettig tempo en al kletsend met Jos had ik er 10 gedaan voordat ik er erg in had. Tijdens het uitlopen naar het fitnescenter nog even versneld en op de hometrainer de coolingdown gedaan (5km in 12 minuten). Qua kracht voor het eerst de BIG 3 gedaan, bankdrukken, squats en deadlift, 5×5 herhalingen, alles met dumbels.

Vanochtend met geweldige omstandigheden een duurloop in Eindhoven zuid. Korte broek en lange mouwen, maar dat hadden ook korte moeten zijn, want het was genieten! Ondanks het mooie weer kwam ik weinig mensen tegen, hoewel ik heel veel geparkeerde auto’s op mijn route zag staan. Bij het pad van Ad stonden maar liefst 7 auto’s maar ik heb vervolgens 2,5km geen mens gezien, ik was heerlijk alleen in het bos. Het duurvermogen is nog niet op peil, het werd een beetje harken op het laatst, maar vanaf het floraplein naar huis heb ik toch een aantal versnellingen gedaan: 5x 20 seconden hard met 40 s dribbelen.

Ruim 28 km deze week, volgende week iets meer ;-)

ciao

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>