Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 126This post:
  • 11Reads today:
  • 11Visitors today:
  • 17Visitors yesterday:
  • 446Visitors per month:
  • 18Visitors per day:

Gewichtige zaken

45 jaar lang heb ik me nooit druk gemaakt over mijn gewicht, ik stond zelden of nooit op een weegschaal, het was gewoon niet interessant om me te wegen want ik had geen idee waarom ik dat zou moeten doen ;-) Van pakweg 1983/1984 tot en met april 2011 heb ik me heel af en toe gewogen en het resultaat was altijd 68 of 69. Bij een lengte van 1.91m is dat weinig, maar aangezien ik zelden ziek ben geweest in de afgelopen 49 jaar heb ik me nooit druk gemaakt over mijn gewicht en mijn (destijds) kritieke BMI waarde van 18.

In april 2011 stopte ik met roken en ik besloot om mijn gewicht in de gaten te gaan houden omdat ik waarschijnlijk wel wat zou aankomen, zoals iedereen die stopt met roken ;-). In eerste instantie gebeurde dat ook, 5 kilo kwam er vrij vlot bij, maar toen ik eind 2012 meer ging trainen wist ik dat weer bijna helemaal weg te werken. In 2013 bereikte ik in februari weer bijna de 70 kilo

Bovenstaande grafiek is gebaseerd op heel weinig meetwaarden want ik was helemaal niet gewend om me regelmatig te wegen, maar het geeft de trend van die twee jaar wel goed weer.

Na een uitermate goeie periode eind 2012, begin 2013, met snelle tijden in wedstrijden, begon ik wat te sukkelen met voetklachten. Het eerste kwartaal van 2013 trainde ik maar 2x per week en ik werd weer zwaarder, vervolgens kwam er een periode met een ziekenhuisopname en operatie aan de voorhoofdholte. Heel weinig training dus en het gewicht ging gestaag naar 80kg, wat eind 2013 voor het eerst bereikt werd. Dat was eerlijk gezegd wel een shock. Maar het kan altijd erger, want begin 2015 woog ik bijna 90 kilo!!

Dat ik al vanaf begin 2014 niet meer kan trainen zoals ik  wil speelt natuurlijk ook een rol, momenteel zit ik op bijna 20km/week wat natuurlijk weinig voorstelt. Begin 2015 heb ik in het fitnesscenter heel veel fietskilometers gemaakt, vele uren geknald op de hometrainer a 40km/h of harder, maar het mocht allemaal niets baten. Ergens in het voorjaar kreeg ik van Rianne (instructeur fitnesscenter) de tip dat ik beter aan krachttraining kon doen om calorieën te verbranden en ik denk dat ze gelijk heeft, onderzoek op internet wijst ook in die richting.

Het gaat me overigens niet primair om de kilo’s, ik heb inmiddels zoveel krachttraining gedaan dat ik nooit meer 68 kilo zal wegen ;-). Als ik mijn buik kwijt ben , ben ik tevreden, eerste foto buik ingehouden, tweede foto in relaxte toestand ;-)

Ik heb een goed voornemen in 2016, op mijn 50e verjaardag wil ik er weer redelijk strak uitzien qua buik,

ciao

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>