Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 232This post:
  • 12Reads today:
  • 11Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 288Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Buiten spelen!!!

Ik loop mezelf al weken lang in te houden en blijf steeds mijn minutenloopjes op de loopband in het fitnesscentrum doen, maar toen ik gisterochtend  weeronline bekeek begon het toch te kriebelen. Met veel bombarie werd “de laatste zomerdag van 2015″ aangekondigd en mijn drang om buiten te gaan lopen was niet meer te stuiten ;-) Toch heb ik er de hele dag nog over gepiekerd want de situatie op de sintelbaan is al lang niet meer zo ideaal als in 2007 toen ik er voor het eerst trainde, de baan is keihard en op het gras ernaast zijn veel oneffenheden. Na ‘n uur krachttraining besloot ik om naar buiten te gaan en ik heb er geen spijt van gehad, geweldig om voor het eerst sinds begin april weer eens buiten te spelen!!!

Ik begon voorzichtig en na 1 minuut hardlopen, 1 wandelen, 2 minuten hardlopen en 1.30m wandelen was ik op de sintelbaan en daar deed ik eigenlijk hetzelfde wat ik op de loopband ook vaak doe, 4 minuten hardlopen met (ongeveer) 1 minuut wandelpauze. Dat kwam neer op een rondje sintelbaan en dan wandelend naar de overkant voor de volgende ronde.

Ik heb vier rondjes van 682m gelopen met steeds 1 minuut wandelpauze waarna ik besloot om ouderwets een paar 100-tjes op het voetbalveld te doen. Niet met de reguliere snelheden van de afgelopen jaren (17-20km/h) maar heel rustig. Ik heb al heel lang niet harder gelopen dan 11km/h dus ik besloot om heel relaxt het tempo wat op te voeren tijdens de 100tjes, het ging met 13-14km/h ongeveer. Dat voelde goed aan, temeer omdat ik samen met Theo liep, dat was lang geleden ;-) Hij liep 1000tjes op de baan en ik had hem ingeseind dat ik nog wat 100tjes wilde doen dus toen we beiden klaar waren met het “hoofdprogramma” liepen we 5x100p100. Op de terugweg naar het fitnesscenter was het weer een combinatie van stukjes lopen en wandelen en alles opgeteld kwam ik op 4.6km hardlopen, kortom het gaat nog steeds nergens over, maar na twee mislukte revalidatiepogingen ben ik erg voorzichtig geworden!

Mijn vorige bericht schreef ik in de eerste week van mijn vakantie toen ik nog in NL was, vervolgens waren we twee weken in zuid Frankrijk, waarin ik op 10 dagen  baantjes heb gezwommen en 15km heb gevaren in een kayak. Lopen en fitness pas weer opgepakt na de vakantie, waarbij weer eens bleek wat het verschil tussen beide is. Na twee en een halve week niet lopen kon ik moeiteloos verder waar ik gebleven was, maar met de kilo’s  van de krachttraining moest ik echt een stap terug. Ik heb er na de vakantie nu twee weken opzitten qua training en een paar oefeningen zijn nog lang niet op het niveau van begin augustus

Het masterplan bestaat uit krachttraining (5-6 keer per week, waarvan 2-3 korte sessies) en voorlopig twee keer per week hardlopen. Zodra het lopen twee keer per week goed goed gaat uitbreiden tot drie keer

cia

1 comment to Buiten spelen!!!

  • Jur

    Lekker, buiten! De sintelbaan is inderdaad vrij hard. Vandaag deed ik de bostraining mee. Het verschil tussen bos en sintelbaan is echt heel groot. Misschien is het een aardig alternatief om vanaf de campus even de fiets te pakken naar het bos? Daar zijn wel wat leuke lusjes te maken. Ook lekker buiten en vriendelijker voor het voetje.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>