Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

 • 852This post:
 • 12Reads today:
 • 11Visitors today:
 • 34Visitors yesterday:
 • 288Visitors per month:
 • 20Visitors per day:

paslengte

In mijn vorige bericht was ik iets vergeten te melden, tijdens de vorige training heb ik aantal keren passen lopen te tellen en dat was op zich best interessant! Ik heb me nooit eerder gerealiseerd dat zelfs bij korte intervallen de paslengte naar het einde toe al afneemt.

Ik liep over paslengte/frequentie na te denken terwijl we met een vlotte 400m bezig waren. Ik heb ooit ergens gelezen dat Gerard Nijboer tijdens de marathon een paslengte van meer dan 2m had en ik heb tijdens wedstrijden vaak relatief kleine lopers bezig gezien met een enorme paslengte. Het commentaar dat je, als lange slungel, vaak van niet sporters krijgt is: ” Ja jij hebt lange benen, kunt grote stappen maken”. Dat slaat helemaal nergens op, met wandelen misschien wel, maar met hardlopen niet!

Toen ik daaraan dacht naderden we het 200m bordje en ik besloot te tellen tot 300m, dat bleken 69 passen te zijn, ofwel 1.45m per pas (zojuist met de calculator uitgerekend). In de daaropvolgende dribbelpauze kwam ik al hoofdrekenend tot 1.42m, maar mijn hoofdrekenen is niet meer wat het geweest is ;-).

In de volgende herhaling besloot ik te tellen in de laatste 100m en kwam tot 71 passen, 1.41m per pas. Ik heb altijd het idee gehad dat ik zo’n 400tje toch constant liep en qua snelheid klopt dat ook wel, maar tegen het einde neemt de paslengte af en de frequentie dus toe!

We hadden nog twee herhalingen te gaan op dat moment en ik kon dus ook nog even de eerste en de tweede honderd in dit belangwekkende onderzoek meenemen. Tijdens die laatste 4 herhalingen was de snelheid overigens redelijk constant, tussen 15.2 en 15.6 km/h.
resultaat: eerste 100 met 65 passen, tweede 100 66 passen, respectievelijke paslengte 1.54m en 1.52m.

Conclusie: er is niet veel veranderd in bijna 20 jaar want begin jaren 90 wist ik ook al dat mijn paslengte bij een lekker tempo ongeveer 1.50m was. Daarnaast wat ik al eerder heb vermeld, verbaasd over het feit dat in zo’n korte afstand als 400m de paslengte al zodanig minder wordt.

Toen we met de 400tjes klaar waren volgde traditiegetrouw nog een serie van 10×100, waarbij de eerste redelijk vlot ging net boven de 20s ofwel tegen de 18km/h in 61 passen (=1.64m per pas)

Een mogelijke training die kan helpen de paslengte te vergroten deed ik zondag, heuveltraining op de fietsbrug over de A67. Met harde wind tegen 6x175m omhoog, en dat ging vrij makkelijk met snelheden tussen 16 en 17km/h.

Ik wilde niets forceren dus hield het bij een beperkt aantal herhalingen. Binnenkort, als mijn werk verhuist naar het flightforum, moet ik doordeweeks andere trainingen gaan verzinnen maar eentje staat al vast! Het viaduct waar ik vroeger (1997-2001) heuveltraining deed is niet al te ver weg en het is 450m lang! De vaste 400tjes training op vrijdag wordt vervangen door een heuveltraining van 6-8 x 450m en dan waarschijnlijk op woensdag, want op zaterdagmorgen wil korte heuvelsprintjes gaan doen op de fietsbrug samen met Chiel (wel nog even polsen of Chiel daar wel zin in heeft)

ciao

4 comments to paslengte

 • Hoi succes met je trainingen! Leuk dat je er een blog over bijhoud, ik hou je zeker in de gaten!

 • Te grote sprongen zijn inderdaad niet echt goed

 • Michiel

  Dit is het enige echte bericht dat ik over paslengte vind. Best wel oud, maar nog steeds van belang. In ieder geval vanuit mijn oogpunt. Ik loop al jaren met een hele korte paslengte van ca. 1 meter. Ik ben 1,80 meter lang maar heb blijkbaar een beperking. Dus als ik mijn paslengte kan verhogen terwijl ik de pace van 180 kan volhouden, ben ik spekkoper op mijn leeftijd van 53 jaar.
  Mijn vraag nu is of ik gewoon meer looptraining moet halen of dat ik gewoon bij een groep hoor die helaas zijn paslengte niet kan verhogen, of iets anders natuurlijk.

 • admin

  Michiel, ik heb zelf gemerkt dat ik met snelheden van 11 tot 16km/h vrijwel altijd met pasfrequentie 180 loop, naarmate ik harder loop blijft de frequentie dus nagenoeg gelijk, en dus moeten de passen groter worden ;-) Ik weet niet welke trainingen je doet maar interval kan zeer nuttig zijn om een beetje te spelen met frequentie en paslengte

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>