Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 137This post:
  • 12Reads today:
  • 11Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 288Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Marathon afgeblazen

Ik heb zojuist definitief besloten om dit jaar niet deel te nemen aan de marathon en me te richten op de valkenloop en de 7 hills in november. Na overleg met mijn zoons is besloten dat we met z’n vieren de 3km gaan lopen, Chiel en Tijn via school en ikzelf en Luuk als begeleiders (dan worden we ook via school ingeschreven). Dat wordt leuk, met z’n vieren op de eerste startrij ;-) Bijkomend voordeel voor Angelique is dat ze dit jaar gewoon relaxt kan toekijken ;-)

Er resten nog maar 6 weken tot de marathon en zoals het er nu voorstaat heb ik er zeer weinig vertrouwen in dat ik een acceptabele tijd kan lopen. De afgelopen 6 weken is mijn planning van de lange trainingen compleet de mist ingegaan vanwege kuitklachten. De marathon is geen “must” voor mij, ik doe het alleen als de voorbereidig optimaal is en dat is nu niet het geval.

Vanmiddag heb ik een “normale” vrijdagtraining gedaan : 6×400 en 10×100. Dat ging in het begin wat moeizaam, twee keer in 1.38 ongeveer, daarna “gewone snelheden” over de 400tjes (1.33) maar abnormaal hoge hartslagen (net zoals woensdag bij de 1000tjes)

In de grafiekjes komen beide trainingen niet zo best in beeld ;-). De meetpunten geven de gemiddelde snelheid weer t.o.v. de “eindhartslag” bij elk snel tempootje en boven de 170 is eigenlijk “not done”, tenzij de gemiddelde snelheid heel hoog is ;-).
400tjes
400tjes

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>