10 punten voor de podoloog

Vanmiddag was ik op spreekuur in het MMC bij sportpodoloog Karel Willems en deze bleek op de marathon nog ‘n minuutje sneller dan dr. Schep, de sportarts (2.29 om 2.30). In tegenstelling tot dr. Schep echter beschikt hij tegenwoordig over een wat minder atletisch figuur 😉

Hij deed ‘n paar kleine testjes en maakte toen de opmerking dat het antwoord eigenlijk al in de brief van dr Schep stond. Een zin die ik wel gelezen heb, maar die me niet triggerde om informatie op internet te gaan zoeken: "de voet is hoog geweld en heeft een voorvoetvarus van ca 5%"

Wat dat wil zeggen is misschien te verduidelijken met een plaatje, want duidelijke omschrijvingen heb ik nog niet gevonden via google. De binnenkant van de voet staat iets omhoog gericht en dat kan grote gevolgen hebben weet ik inmiddels 😉

Het eerste testje maakte ‘t mij gelijk duidelijk. Op blote voeten op 1 been staan, dat was al lastig zonder de steun van ‘n schoen, daarna door de knie buigen, de stabiliteit was ver te zoeken. Vervolgens legde hij een dun plaatje onder mijn grote teen en het ging ineens ‘n stuk makkelijker.

Wat er gebeurt is dat de knie naar binnen beweegt en dat zal dus met hardlopen bij elke landing gebeuren. Hij begon een uitleg over midden – of voorvoet landing, maar het kwartje was al gevallen. Door discussies op chatnrun heb ik me er kortstondig in verdiept tijdens m’n trainingen en de conclusie was: Bij lage snelheid ben ik haklander en het verschuift langzaam naarmate de snelheid toeneemt. Via middenvoetlanding kom ik tot voorvoetlanding bij (erg) hoge snelheid.

Zijn uitleg was dat je als haklander weinig last van deze afwijking hebt, het wordt lastiger als je veel intervalt en dus relatief vaak op midden of voorvoet land. Ik weet niet of hij dat ook aan m’n schoenen kon zien (ik had twee paar bij me, 1100 en 1400km), hij zei er niets over. Omdat de knie niet loodrecht boven de voet staat en de eerste klap niet door de hak wordt opgevangen hebben de pezen in het bovenbeen het zwaar te verduren, er is geen stabiliteit in de voorvoet. Enkele details die eigenlijk in voorgaande zin thuishoren ben ik vergeten. maar ik hoop dat het ‘n beetje duidelijk is 😉

Ik vroeg hem nog naar het lopen van tempo’s op asfalt en z’n antwoord vond ik vreemd: "Je mag van mij alles op asfalt lopen zolang je maar goeie schoenen aan hebt". Hij zal wel bedoelen "zolang de juiste zooltjes er in liggen".  Ik weet al 20 jaar dat het belangrijk is om af en toe op zachte ondergrond te lopen om de pezen en banden wat rust te geven, dus dat blijf ik ook doen natuurlijk 😉 Ik heb dat de laatste drie jaar totaal over het hoofd gezien, alle trainingen gingen op souplesse, lekker makkelijk, dus ik stond er niet bij stil dat ik bezig was om een chronische blessure op te bouwen.

Volgende week donderdag kan ik m’n zooltjes afhalen, misschien reduceer ik tot die tijd mijn schema, om uitgerust en klachtenvrij aan een nieuw zooltjes-experiment te beginnen (ik loop al 11 jaar op zooltjes)

ciao

6 thoughts on “10 punten voor de podoloog”

 1. Voorvoetvarus….ik zal niet zeggen waar ik ineens aan moet denken..
  Je legt het wel heel goed uit. Op naar een goede landing met goede zooltjes! 2008 wordt een top jaar voor je, ik voel het aankomen!

 2. Hallo,
  Ik lees net op uw weblog dat u zooltjes kreeg van Karel Willems.
  Ik kan niet vinden hoe het is bevallen.
  Ik ben daar wel erg benieuwd naar.
  Graag hoor ik daar meer over.

 3. Karel Willems is iemand die zijn vak bijzonder goed verstaat. De zooltjes bevallen nog steeds prima!

 4. Ik ben recent naar de podoloog geweest in Terneuzen bij sportmedisch centrum Prosano.
  Daar werkt podoloog Berat Demaj, erg goed in zijn vak! Heeft ongeveer hetzelfde vastgesteld. Heel interessant want hij keek ook naar mijn bekken equilibrium en blijkt dat ik een hakophoging van 3mm nodig had. Sinds dien nooit meer knie- en rugpijn gehad. Voor mensen uit de buurt die contact willen met hem: http://www.podofoot.org

  Leuke post!

  Groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *