Categories

Archives

Souplessemethode

Ik ben ooit (1988) begonnen met trainen volgens de methode "korte duurloopjes allemaal zo hard mogelijk". In 1993 gestart met serieuze trainingsschema's van Pieter Key (PK hardloopbegeleiding). dat bestond voor 50% uit duurlopen en 50% uit extensieve intervallen, af en toe wat intensief werk. In 1998 gestopt met structureel trainen en op eigen houtje wat verder aangemodderd zonder enig doel Sinds 2004 weer 4x in de week lopen en in mei dat jaar de souplessemethode "ondekt". Extensieve intervallen met lange pauzes, af en toe een wisselduurloopje en 1x in de week een intensieve prikkel. Liefst in de vorm van een wedstrijd, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor, dus vaak is het gewoon een zware training in het weekend En het werkt, voor mij althans ;-). Sinds ik via deze methodiek train voor het eerst halve marathons met "negative splits" gelopen en zelden of nooit meer spierpijn de dag(en) na een wedstrijd. Tijdens de extensieve intervallen mag ik 14-18km/h lopen en dat vind ik veel leuker dan lange tijd in monotoon duurlooptempo voortsjokken

Count per Day

  • 43This post:
  • 12Reads today:
  • 11Visitors today:
  • 34Visitors yesterday:
  • 288Visitors per month:
  • 20Visitors per day:

Lies weer OK

Ondanks de liesklachten van woensdag is het lopen gisteren probleemloos gegaan en vandaag tijdens de fitness-training besloot ik om de beenspieren deze keer volledig te ontzien. Dan hou ik natuurlijk tijd over en daarom heb ik de krachttraining anders aangepakt dan normaal (=2×10 herhalingen met flink gewicht, voor mijn doen). Ik deed eerst een serie van 10-15 met laag gewicht in redelijk hoog tempo om de betreffende spieren op te warmen, daarna 2x 10 met hoog gewicht, en tot slot nog 5 herhalingen met nog eens 2.5 tot 7.5kg meer. Na de training even naar de Appie voor ‘n pak melk en terug achter m’n buro aan de shake, die er na zo’n training makkelijk ingaat (gelukkig is er chocoladesmaak; vanille, banaan of aardbei zou ik maar moeilijk wegkrijgen).

Ik merk dat het herstel bevorderd wordt door de flinke dosis eiwit en koolhydraten. Ik maak me al tijden niet meer druk over mijn gewicht, maar het wegen na de training is een gewoonte geworden, zeker nu ik die shake gebruik wil ik weten wat voor effect het heeft. En wat schetst mijn verbazing: Voor het eerst sinds 13 maart schommelt mijn gewicht niet meer tussen 65 en 66kg, maar stond de meter op 67kg ;-). Op weg naar huis kwam ik m’n fysiotherapeut tegen, die me eind maart aangeraden heeft op kracht te trainen, ik kon hem melden dat de resultaten overwegend positief zijn!

De looptraining gisteren was leuk, voor het eerst sinds jaren heb ik met iemand samen getraind, ‘n collega die al wat langer loopt dan ik (zo’n 25 jaar), maar het laatste half jaar door drukte op het werk nauwelijks meer aan trainen was toegekomen. Hij heeft al jaren geen wedstrijden meer gelopen, maar qua training liep hij  drie keer in de week 21km in een tijd tussen 1.30 en 1.35, zijn basis is dus meer dan OK. Hij is geen "cijfertjes-type" zoals ik en heeft dus nooit iets bijgehouden, maar ik vermoed dat hij de aardbol al rond is qua kilometers terwijl ik daar nog lang niet ben (22662km)

Tijdens het warmlopen ging het eigenlijk iets te snel voor mij, 12.7km/h, maar de lies hield zich prima. Gaandeweg de 5×400, wat best een zware afstand kan zijn om te intervallen, moest hij af en toe een gaatje laten vallen. De eerste ging veel te snel met 1.31, maar dat kwam omdat ik voetstappen vlak achter me hoorde, daarna had ik de snelheid weer onder controle en de overige 4 gingen rond de 15km/h (1.36). De hartslag was vrij hoog omdat de eerste herhaling al behoorlijk hard ging, die wil dan niet meer dalen

Na 400m seriepauze hebben we 10×100 in een relaxt tempo gelopen, tussen 22 en 24 seconden. Als ik deze zomer weer eens met Luuk op de sintelbaan wil trainen zal ik nog wat snelheid moeten trainen, die knalde er vorig jaar al een 18.5 uit ;-). Komende tijd zal ik wel wat vaker gezelschap hebben tijdens de sintelbaan-trainingen vermoed ik, en als ie weer wat beter in vorm raakt moet ik oppassen dat ik me aan mijn eigen voorgeschreven tempo houd, maar die discipline heb ik wel.

a.s. zondag moet ik werken, misschien dat ik morgenmiddag al ga trainen, na de competitiewedstrijd van Luuk. Ik denk dat het duizendtjes worden, altijd een goeie testcase,

ciao

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>