Category Archives: Wisselduurloop

2017 Positief begonnen

Ik had al eens bericht over probleempjes met grote teen en zooltjes, het lijkt nu toch de goeie kant op te gaan, ik heb steeds minder last van het teengewricht! Vandaag heb ik dan ook best lekker gelopen ondanks het weertype dat mij totaal niet aanstaat: Rond het vriespunt en waterkoud! Ik snap niet dat mensen dit leuk vinden en zelfs licht euforisch zijn dat we nu een paar echte winterdagen hebben, ‘t kan mij gestolen worden 😉 Ik heb vandaag voor het eerst in volgens mij bijna 4 jaar hardloophandschoenen aangehad en die waren wel prettig. Ik heb van die hele dunne, zelfde stof waar je vroeger thermoshirtjes van had.

Van mijn zoon die vanochtend al gelopen had begreep ik dat het erg druk was in het bos qua wandelaars en fietsers maar aangezien ik 3 uur later vertrok om 14u was het al heel rustig ten zuiden van Eindhoven. Voor het eerst heeft trouwens een zoon, in dit geval de middelste, we hebben nog maar één lopende zoon, meer kilometers gelopen dan zijn vader. Hij registreert zijn km’s vanaf april en zat in die 9 maanden net iets hoger dan ik in 12 maanden. Als ik weer wat beter in vorm ben ga ik op de zondagen ook weer wat andere dingen doen zoals Fartlek en testloopjes, maar voorlopig doe ik een wisselduurloop van 12km.

Het tempo zat er vandaag redelijk in, het relaxte duurlooptempo lijkt wat op te schuiven naar 12km/h en in de versnellingen elke 5 minuten deed ik vooral rustig aan, 14 max 15km/h. Onder de snelweg was het GPS signaal weer even zoek, maar in tegenstelling tot vorige keer werd dit direct na het viaduct weer opgepikt door het horloge. Wat wel weer balen was dat mijn bril regelmatig zeer beslagen was, dus stoppen om even schoon te poetsen. En het ziet er naar uit dat ik die bril nodig zal blijven hebben, mijn rechteroog wordt niet meer beter en blijft op een niveau ver onder wat het ooit was, tja, ik schreef het al in augustus: Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ik naderde het floraplein toen mijn klokje op 55 minuten sprong, en ik deed nog een versnelling van 30 seconden, daarna is het nog 900m naar huis en daarin heb ik nog 4 kortere versnellingen gedaan, plm. 17km/h, altijd zodanig uitgekiend dat ik de training snel eindig.

ciao

Eigenlijk iets te fris voor korte broek ;-)

Maar ik had er geen last van, behalve de korte tight met odlo-onderbroek had ik mijn mouwloze winddichte newline jack aan met daaronder een dun newline shirt met lange mouwen, dat voldeed ruimschoots vandaag! Ik wilde een RUSTIG duurloopje doen met om de 5 minuten een RELAXTE versnelling, maar Theo had na drie dagen nietsdoen een surplus aan energie en daarnaast natuurlijk de innerlijke drang om gaandeweg steeds sneller te gaan lopen.

Het begin was in ieder geval rustig en na 850 waren we het kanaal over maar zagen gelijk dat de beoogde route, rechtsaf voor een grote ronde, afgesloten werd door een grote graafmachine en mensen met kettingzagen die hun destructieve werkzaamheden uitvoerden. Raar is dat, wekenlang geen werklui gezien op dit gedeelte van het pad, maar blijkbaar is er weer iemand op het idee gekomen dat er nog niet genoeg vernield is, toen ik naar huis fietste later op de dag zag ik een hoop gezaagde stammen liggen. (op plaatje onder dit bericht: het zwarte kruis rechtsonder)

We besloten om dan maar iets meer (kortere) rondjes te lopen, 1,97km om precies te zijn. Het kwam mooi uit met de versnellingen, steeds 2x per ronde  30 seconden a 15km/h, zijnde 250m per ronde, dus er bleef 1.72km over dat we  rustig liepen. Dat rustig lopen begon ook echt rustig met 11km/h, maar Theo voerde het tempo langzaam op en aangezien ik niet in problemen kwam volgde ik gewoon. Ook in de laatste ronde kon ik nog vrij makkelijk volgen, ik merk dat de conditie beter wordt!

Voor de training van a.s. donderdag hebben we  nog een uitdaging, op het meest noordelijke stukje van onze ronde  zagen we drukke werkzaamheden (zwarte kruis linksboven) en als we hier donderdag vanaf de A-Fokkerweg komen kunnen we moeilijk tussen mensen en machines doorrennen. Ik baal een beetje van al dit gedoe, in oktober werden er overal  borden neergezet met de tekst: “afgesloten tot 4 februari” maar zoals het er nu uitziet zal het eerst nog zomer worden eer alles weer normaal begaanbaar is.

Ons rondje van vanochtend:

Qua alternatieve training vandaag 26km gefietst,

ciao

Buiten spelen

Op deze bijna lente-achtige dag , met af en toe een koude harde windvlaag die het beeld dreigde te verstoren, kan ik geen andere titel voor mijn blogje verzinnen, ik was zelfs weer in korte broek! Ik had besloten om naar de genneperparken te gaan en daar is het altijd een beetje lastig om een reguliere wisselduurloop te doen met versnellingen op vaste tijdstippen, op sommige paadjes valt  gewoonweg niet te versnellen zonder gevaar voor lijf en leden ;-). Ik koos voor een paar snelle stukken op asfalt of stoeptegels en de rest in de modder ging in een zeer langzaam tempo, niet omdat het condtioneel slecht ging maar puur uit lijfsbehoud 😉

Het begon een beetje stijfjes, ik denk dankzij de training van gisteren, en ook in de eerste versnelling ging het nog niet echt lekker. Ik heb ‘n paar keer ‘n korte pauze ingelast om de stijve kuitspieren wat te rekken en dat hielp een beetje. 

 

Ik had mijn trailschoenen aan en die zijn niet zo geschikt om echt vlot te lopen, maar ze hebben meer grip dan al mijn andere schoenen en ik hou er langer droge voeten in dankzij de goretex. Op nevenstaand plaatje de vlotte stukjes van de duurloop, in totaal bijna 3km. De laatste 0,4 in het plaatje is eigenlijk 4×100 met 40sec dribbelpauze, op  het laatste stukje naar huis.

De langzame stukken gingen conditioneel gezien natuurlijk erg makkelijk, maar de “snelle” gedeeltes vielen af en toe wat tegen, zeker toen de wind ineens opstak en ik op de A-Coolenlaan hard moest werken (toch nog 13,4km/h). Ik liep mijn normale Genneperparken rondje aangevuld met een een extra rondje op het zuidelijk gedeelte, zie de rode pijlen in het plaatje.

Morgen (en dinsdag)ga ik natuurlijk ook trainen en het is even afwachten hoe dat bevalt, voor het eerst sinds hele lange tijd heb ik nu in het weekend twee keer getraind, maar ik denk dat ik er verstandig aan heb gedaan om geen harde testloop te doen wat ik vrijdag nog in gedachten had. Morgen gewoon een echte maandag training en dinsdag misschien 200tjes (ik ga de trainingsweek weer herindelen)

 

ciao

Snelheidsambitie weggeblazen op viaduct ;-)

Het eerste loopblokje van de werkweek zit er weer op en morgen volgt een relatieve rustdag met alleen woonwerk-verkeer (‘n uur fietsen) en een bezoek aan het fitnesscenter van ‘n uur. Gisteren een rustig duurloopje van 8.4km met korte versnellingen bij 5-10-15-etc minuten en vandaag een progressieve duurloop van bijna 10.5km die wat minder progressief eindigde dan ik vooraf hoopte.

Vanwege vergaderingen waren de vooruitzichten gisteren dat we laat zouden trainen, in het slechtste geval pas na 15u, maar gelukkig was mijn vergadering in recordtijd afgelopen en konden we net na twee uur al op pad. Het was heerlijk loopweer en ik had geen zin om te haasten, ik merk overigens dat de snelheid die ikzelf ervaar als hele rustige duurloop iets toe begint te nemen; ‘n Aantal maanden terug was dat nog <11km/h. Bij deze training lag de snelheid op 11.4km/h in de langzame gedeeltes, maar ook vandaag in het eerste langzame stuk van de progressieve duurloop was dat het geval. De versnellingen gingen redelijk vlot en kostten weinig moeite. 

We doen bij deze training meestal een grote en een kleine ronde en Theo kwam op het idee om het meest zuidelijke stuk langs het kanaal weer eens te verkennen. We zijn daar al maanden niet geweest omdat het al die tijd afgesloten is geweest met hekken, maar waar een hek is, is ook een omweg, die meestal maar een paar meters extra kost 😉 Bovendien is het een prettig stuk om te lopen, ruim 700 meter, tussen de eerste twee bruggen over het Beatrixkanaal. Het pad bleek er, afgezien van wat modder, weer uitstekend bij te liggen dus daar zullen we de komende tijd weer regelmatig lopen

Buienradar en weeronline gaven vanochtend beiden aan dat het vroeg in de middag zou gaan regenen, dus ik had al op tijd via Lync richting Theo gemeld dat we beter op tijd konden vertrekken en gelukkig kwam dat met zijn vergaderingen ook goed uit. We doen de progressieve duurloop al een tijdje op het “rondje Oirschotsedijk” en bij harde (ZW)wind hebben we al eens de looprichting omgedraaid, maar daar zag ik nu geen aanleiding toe. ik dacht dat het wel mee zou vallen 😉

Zoals ik al schreef begon deze loop ook met 11.4km/h en Theo die ‘s ochtend nog had aangekondigd het rustig aan te doen want niet 100% fit (Ik geloof dat nooit en krijg altijd gelijk) toonde geen spoor van vermoeidheid en had de hele training meer haast dan ik, ofwel hij liep steeds wat meters vooruit.

In de tweede etappe, van de welschapsedijk langs het Philips-van Lenneppark richting Oirschotsedijk waren we nog bijna getuige van een fietsongeluk. Een puber die alleen oog had voor zijn mobieltje zwabberde ons, hangend over zijn stuur,  tegenmoet midden op de weg en werd bijna aangereden door een fietsforens die met 25- 30km/h van de andere kant kwam. Ik kan me goed voorstellen dat het cijfer van 30% meer ongelukken door mobieltjes op de fiets klopt! Even later draaiden we de Oirschotsedijk op en er volgde weer een lichte versnelling. Ik liep voor het eerst sinds tijden weer eens met de borstband van de polar en ik had besloten om de hartslag sturend te laten zijn voor de snelheid.

We liepen eerst een stukje langs het Philips de Jongpark dat flink uitgedund wordt, vooral de hoek bij de Herdgang zag er kaal uit. Mij viel bij de Herdgang niets op want ik was in gedachten verzonken maar Theo had PSV zien trainen, iets wat niet vaak voorkomt als wij daar lopen, het Hidding-effect? We passeerden de internationale school, de enige school in Ehv met een atletiekbaan en de Anthony Fokkerweg naderde, de laatste versnelling,  maar langste etappe en bovendien een viaduct van 450m lang.

We hadden windkracht 6 schuin tegen toen we het viaduct opliepen en ik besloot niets te forceren en indien mogelijk de HF onder de 170 te houden. In de laatste 50 meter zag ik ‘m stijgen naar 170 en 171 en toen stond gelukkig het stoplicht op rood, even uithijgen! De fut was er een beetje uit ondanks dat we het zware gedeelte achter de rug hadden en even later op de Welschapsedijk constateerde ik dat we 13.7km/h liepen (9 1/2 boom in 30 seconden) en versnellen zat er niet meer in. Theo liep wat meters bij me weg, maar daar was het beste ook vanaf want in de laatste 500meter bleef die achterstand stabiel. 

Achteraf bij het analyseren van de gegevens bleek dat elke etappe net ietsje sneller was dan vorige week, zelfs de laatste, alleen met het uitlopen was ik nu beduidend langzamer.

Op onderstaand plaatje de route van maandag behalve het stuk van en naar kantoor

ciao

Spierknoop

Na de kwakkelperiode in week 3 en 4, met welgeteld 11km in twee weken, heb ik er in week 5 bewust voor gekozen om qua omvang maar meteen volle bak te beginnen, maar daarbij de intensiteit nog laag te houden. Dat leverde 51 kilometer op waarin slechts twee keer de vermoeidheidsgrens werd opgezocht, tijdens de progressieve duurlopen. Verder was het allemaal zeer op het gemak.

Op maandag is de training traditioneel zeer rustig en dat kwam deze keer weer goed van pas want het zwaartepunt van week 5 lag inderdaad op de zondag, gisteren dus. Het was schitterend loopweer, uit de wind in de zon was het zeer aangenaam, met wind tegen voelde het een beetje fris. Maarja, midden in de winter mag je absoluut de handjes dichtknijpen met dergelijke omstandigheden (en de hoop groeit dat sneeuw en ijs achterwege blijven dit jaar!!)

Het ging niet zo vlot vandaag, de versnellingen gingen langzamer dan anders en daarnaast voelden de benen zwaar. Wat ook maar niet wil verdwijnen is de stijfheid in de kuiten! Het is niet meer zodanig dat ik elk moment voor kramp vrees, maar zeker in de linkerkuit zit een verharding in de grote kuitspier die ik er met geen mogelijkheid uit gemasseerd krijg.

Ik moet nog even nadenken over de training van morgen, hangt af van hoe de benen morgenvroeg aanvoelen 😉

ciao

Bescheiden start

Het echte leven gaat weer beginnen, na slappe tijden qua training ga ik deze week meteen voor 5x lopen, al zal het af en toe noodzakelijk zijn om wat rustiger aan te doen dan ik normaal gewend ben. De verkoudheid is nog niet uit het lichaam maar aangezien ik geen enkel moment koorts heb gehad hoef ik mezelf daarvoor niet in acht te nemen.

Hardlopen bleek vandaag weer een prima remedie te zijn om de neus en bijbehorende holtes wat verder te legen 😉 Gelukkig bleef het winterse weer beperkt tot het noorden van het land, maar het is wel definitief lange broekenweer geworden. Dat is niet erg want ik teken ervoor als het blijft zoals het nu is, mijn hoop wordt groter op eindelijk weer eens een winter zoals 2006/2007, met precies 1 dag vorst overdag. Er stond een fris windje , maar aangezien we vnl. in noord-zuid richting lopen (en omgekeerd natuurlijk) hadden we er weinig last van. Het werd een zeer sloom duurloopje met versnellingen om de 5 minuten en dat ging wel aardig tot ik op een gegeven moment misselijk werd, gelukkig herstelde mijn maag zich weer. De versnellingen gingen op zich vrij makkelijk met 15km/h, dat had ook wel wat harder gekund maar dat is nergens voor nodig. 

Nadat het om onduidelijke redenen (vorstverlet in ieder geval niet) weken lang stil heeft gelegen wordt er sinds eind vorige week weer aan het nieuwe fietspad gewerkt en is een van de alternatieve routes die we sinds een paar maanden hebben niet meer bruikbaar. Het rode fietspad op de eerste foto (dat naar de A-Fokkerweg leidt) is inmiddels helemaal weg (asfalt verwijderd) en op beide plaatjes geven de rode strepen de ligging van het nieuw aan te leggen fietspad aan. Er moesten weer een hoop bomen voor sneuvelen helaas…

ciao

“Sneller” dan ik dacht

Na een eerste trainingsweek van ruim 50km met daarin een redelijke trimloop in de Genneperparken (in ieder geval beter dan ik had verwacht) besloot ik het in de aanloop naar a.s. zondag even rustig aan te doen met om te beginnen een rustdag op maandag. Ik had toch wel wat spierpijn overgehouden, met name in de kuiten, van de laatste twee kilometer zondag en ik had mijn plan voor deze week snel klaar; Dinsdag een relaxte wisselduurloop (8.8km), woensdag fitness, donderdag een gematigd progressieve duurloop (10.46km) en vrijdagmiddag loslopen met korte intervallen en aansluitend fitness. De prognose voor de HM in Egmond is 1.35, maar ik probeer 1.33 te lopen 😉 (is te hoog gegrepen momenteel denk ik)

Vandaag dus de relaxte duurloop, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat Theo al drie weken rust had gehad (de lambal) en dus automatisch een stevige drive voorwaarts had. Ik liep dus te temporiseren maar was achteraf zeer verbaasd dat we in de rustige gedeeltes toch bijna 12 per uur liepen. Zeker in de eerste kilometers voelde ik her en der nog wat spieren en ook mijn linkervoet en enkel voelde nog niet lekker.

De versnellingen gingen wel lekker maar op een gegeven moment liep ik niet op te letten en toen zijn we er een vergeten, bij 15 minuten was dat. De snelheid gecheckt aan de hand van de bomen op de welschapsedijk, was ook harder dan ik dacht, die 15.5km/h ging redelijk makkelijk. Er begint weer wat leven in te komen in mijn trainingen, ruimschoots te laat voor Egmond natuurlijk, maar ik heb mijn nieuwe doel in maart gelegd dus ik heb nog tijd genoeg!

Ik heb toch wat moeite met de werkzaamheden voor het nieuwe superfietspad, de slowlane .Er is totaal niet geprobeerd om aan te sluiten op de infrastructuur die er al ligt, dat had mijns insziens allemaal veel slimmer en goedkoper gekund, maarja het subsidiepotje moet natuurlijk leeg. Aan beide kanten van het kanaal ligt al een mooi fietspad, maar het was blijkbaar te moeilijk om daar gebruik van te maken.

Op onderstaand plaatje van google maps een stukje zandpad waar Theo en ik altijd liepen als we ons korte rondje deden, maar dat nu afgesloten is met een groot hek, daarnaast is het ge-arceerde gedeelte opgehoogd met een a anderhalve meter zwart zand. Het houten zitje van de praatgroep “uit de kast” wordt nauwelijks meer bezocht tijdens de lunchpauze, er moet minstens 20 meter door het zwarte zand gebaggerd worden ;-). De rode pijl geeft het nieuw aan te leggen fietspad aan.

Het hekwerk komt overeen met zwarte kruisje op de satellietfoto. Het nieuwe fietspad komt uit de wijk meerhoven het kanaal over (groen) en volgt dan het kanaal. Tussen beide bruggen (blauw) lag een uitstekend asfalt fietspad van circa 3 meter breed en ruim 300m lang. Het asfalt is verwijderd en nu is er een zandpad van 4,5m breed. Het rode gedeelte was een mooi en vrij smal paadje (2m breed, 650m lang) met heel oud verweerd asfalt en begroeiing aan weerszijden. Dat is nu ook een brede zandweg geworden en biedt een totaal andere aanblik, een behoorlijk aantal bomen en struiken zijn hiervoor verwijderd. Na 650 meter hadden ze een bochtje naar rechts kunnen nemen, maar nee, die optie sluiten we af en we kappen nog meer bomen zodat we rechtdoor kunnen. En over de aansluiting op het fietspaadje naar de A-Fokkerlaan is helemaal niet nagedacht!! Ik ben nog wel benieuwd hoe ze de uitdaging bij de A-Fokkerlaan gaan oplossen, een stoplicht op die plek is geen optie 😉

ciao

Testloop positief

Ik sta al geruime tijd voor twee loopjes ingeschreven, morgen genneperparken en volgende week Egmond, maar ik kon op het moment van inschrijven natuurlijk nog niet bevroeden dat ik er zo belabberd voor zou staan begin januari. Ik loop al twee weken te twijfelen of ik in ieder geval Egmond niet gewoon moet annuleren. Begin deze week besloten om toch maar te gaan en het te zien als eerste stevige training op weg naar een snelle 10km in maart, ik heb het doel dus inmiddels wat verlegd.

Gisteren besloot ik tijdens een duurloop om wat korte testjes te doen want gezien alle pijntjes her en der in de onderbenen en enkels wilde ik even weten of een aanvaardbaar tempo wel mogelijk was zonder dat ik acuut kramp in de kuiten zou hebben, ik liep per slot van rekening al een paar weken alleen maar rond te sjokken in  bejaardentempo. Ik liep een route die ik altijd noteer als zijnde 13.25km, maar bij nadere meting bleek het toch wat langer te zijn, namelijk 13.38km, zie het plaatje 😉 Met name het Pad van Ad week af, ik zou dat eens samen met de naamgever moeten lopen, dan weten we zeker dat we hetzelfde bedoelen.

Na bijna drie kilometer in de very easy comfortzone ging ik bij de manege onder de snelweg door en versnelde zodanig dat ik 5-10 slagen onder het omslagpunt bleef. Opdracht aan mezelf was vooral niet “tot het gaatje” lopen, ontspannen blijven en technisch goed lopen. Dat lukte vrij aardig, het plan was om dit  tot het A2-viaduct vol te houden (2.3km), en berekening achteraf leerde dat ik 13.7km/h gelopen heb.

Ik moest wel even bijkomen van die inspanning en liep vervolgens ruim 4km heel langzaam, dat ging richting 10km/h. De linkerkuit waar ik al enkele weken last van heb begon al lichte krampneigingen te vertonen en in dat rustige gedeelte ben ik twee keer even gestopt om de kuitspier te rekken en te masseren wat maar een klein beetje verlichting gaf. Wat wel hielp was om de tweede test van bijna 3km gewoon uit te voeren en daarbij zo lichtvoetig als mogelijk te lopen, wat nog niet meevalt voor deze kamerolifant. 😉 Ik begon voorzichtig tussen de weilanden van Gijzenrooij, ik denk nog geen 13km/h,  maar vooral in de laatste 600m naar het Floraplein kon ik nog even doortrekken omdat de kramp definitief uitbleef, waardoor het gemiddelde over dat tempo-duurloopje op 13.2km/h uitkwam, de laatste 900 meter tevreden naar huis gestrompeld 😉

Ik heb dit kaartje toevallig opgeslagen in OCM-view, klikken op satelliet rechtsboven levert een mooier plaatje op

ciao

Kwam langzaam op gang

Het werd een latertje vandaag, ik had er al 8 uur werken opzitten toen we vertrokken voor een rustige wisselduurloop. Ik had evt. om 11.30u kunnen lopen maar dan solo want Theo was vanochtend nog niet op flight forum aanwezig. Vanmiddag waren er tussen 13 en 16u diverse vergaderingen van beide kanten dus het vertrek werd vastgesteld op 16.15u.

Helaas was de temperatuur al aan het dalen en trad op het einde de schemering  in, eerder op de dag was het bijna aangenaam met 9 graden en weinig wind. Maar we mogen niet klagen, t.o.v. de vooruitzichten tegen het weekeinde is het nu nog erg goed ;-).

Ik had geen goeie benen, wat vrij normaal is na een stevige zondagtraining, maar Theo loopt alleen doordeweeks, regelmatig 5x zelfs, en mijn idee van hersteltraining is meestal niet te rijmen met zijn overschot aan energie na twee dagen rust. Ik liep er maar wat achteraan te boemelen maar gaandeweg ging het wel soepeler, te beginnen met de versnellingen elke 5 minuten. Dat vind ik een raar fenomeen maar het doet zich vaak voor: in de rustige gedeeltes van 4’30” gaat het maar moeizaam en vervolgens 30″ met (vandaag tenminste) minimaal 15.5km/h vrij makkelijk.

Morgen afgezien van fitness en woon-werkverkeer op de fiets een rustdag en ik denk dat het woensdag wel eens rap kan gaan in de progressieve duurloop!

ciao

klossen

Sinds een week of 4-5 hebben we op maandag een nieuw parcours van 8.8km voor de wisselduurloop, waarbij we slechts 150m echt langs het kanaal lopen. Toen we vanuit kantoor richting de sliffertsestraat liepen zagen we dat er juist op dat stukje gewerkt werd, maar eigenwijs als ik ben hebben we toch onze route gelopen,  werklui en graafmachine negerend.

Het ging voor geen meter vandaag, maar toen ik achteraf uitrekende wat de snelheid op de rustige gedeeltes was geweest viel dat reuze mee! Na pakweg 6km zei ik tegen Theo dat ik een stukje later op de brug even wilde rekken omdat ik zware benen had en stijve kuiten, waarop mijn loopmaat gedenkwaardige woorden sprak: “Ge bent aan ut klossen”. Gelukkig volgde enkele minuten later toen we stonden te rekken op de brug (zie foto, bron googlemaps) ook nog een soort van compliment: “normaal loop je veel lichtvoetiger”. Theo maakte nog wat extra meters door tijdens de versnellingen ver weg te lopen en dan weer terug te dribbelen, terwijl ik de neiging had om na een versnelling een stuk te wandelen en steeds moeizaam weer op gang kwam 😉

Niet ver van de rechteroever van het Beatrixkanaal ligt een uitstekend fietspad, net zoals 150m links van het kanaal, ik snap niet dat ze met de plannen voor het nieuwe fietspad niet wat beter nagedacht hebben om aan te sluiten op de reeds bestaande infrastructuur

ciao